Astrònoms d'Algemesí

Sobre el “Grup Astronòmic Valencià”

El 25 de Juny de 1985, el mateix dia que s’inaugurava l’Institut d’Astrofísica de Canàries, es va fundar “Astrònoms d’Algemesí”, que és la denominació que ha tingut fins a l’any 2011 el “Grup Astronòmic Valencià”.

Poc després inaugurem la nostra primera Seu Social a Algemesí, comencem a publicar la revista d’Astronomia “Orión”, i adquirim un potent telescopi al servici dels socis i que al mateix temps va servir per a organitzar les nostres primeres observacions públiques: sempre que hi ha hagut un esdeveniment astronòmic, com a eclipsis de Sol, eclipsis de Lluna, el pas de grans cometes, o altres, allí hem estat amb els nostres telescopis per a fer-los arribar als ciutadans. No sols això, al llarg de més de 25 anys hem organitzat multitud d’activitats de cara al públic com a xarrades, cursos, exposicions, tallers, etc.

Amb l’objectiu de disposar d’un emplaçament ideal per a l’observació, el següent pas va ser l’adquisició d’una casa en Hoya Redona, un caseriu situat en la serra d’Enguera a 1.000 metres d’altura sobre el nivell de mar i prou lluny de les llums de les ciutats. Al llarg dels anys la casa se va anar condicionant i reformant fins a convertir-se en el nostre Centre Astronòmic de Hoya Redonda: unes instal·lacions que poden acollir còmodament una dotzena de persones i des de les que poden disfrutar de cels transparents. Des d’allí s’han pogut dur a terme multitud de treballs d’astrofotografía, seguiment de fenòmens, i algun xicotet que una altra troballa com l’esclat d’activitat de les Dracónidas de juny en 1998.

La revolució de les noves tecnologies van aportar nous mètodes d’arribar al públic i nous modes de comunicació per a l’associació, per la qual cosa a més del butlletí “Betelgeuse”, disposem d’una potent presència en Internet: l’agrupació disposa d’un complet portal web on es publiquen tant notícies, articles i tutorials, com una galeria astrofotográfica, fòrums, llista de correu, etc.

Un dels nostres fins fonamentals és fer arribar l’Astronomia pràctica a la gent, sobretot als jóvens: la ciència també és apassionant i divertida. Durant els últims anys l’agrupació ha organitzat camps d’observació en col·laboració amb centres educatius de diverses poblacions de la província de València, i més de mil jóvens de totes les edats han passat per ells, rebent xarrades d’iniciació i observant per primera vegada a través d’un telescopi.

El Grup Astronòmic Valencià s’ha convertit en la segona agrupació astronòmica amb més solera de tot el País Valencià, havent celebrat recentment el nostre 35 Aniversari amb una exposició fotogràfica que resumix la labor dins de l’Astronomia, acompanyada d’una àmplia col·lecció d’astrofotografías obtingudes pels nostres socis, la majoria des de l’observatori deHoya Redonda.

Independentment de la casa-observatori, de l’equipament de telescopis i accessoris, de l’extensa biblioteca i de la seu social, tot al servici dels socis i simpatitzants, l’agrupació programa una extensa agenda d’activitats: des de tallers pràctics on es posen en comunes tècniques i experiències, eixides d’observació, un cine-forum, sopars de germandat, visites organitzades, etc.

A més de les activitats en curs, l’agrupació apunta cap a nous reptes que tenen com a objectiu el creixement de l’afició entre els nostres socis, augmentar els recursos de què disposen, i sobretot, fomentar l’interés per esta ciència, aconseguir i potenciar noves vocacions i nous aficionats entusiastes. No ho penses més:

Contacta amb el “Grup”.